Som jeg nevnte tidligere, er psoriasis en autoimmun sykdom, og symptomene kan kun lindres. Faktorer som kan forverre sykdommens forløp er forskjellige infeksjoner, stress og skader. I tillegg til preparater som påføres eksternt på hudforandringene eller tas oralt, er kostholdet vårt svært viktig. Det bør være et kosthold som minimerer risikoen for betennelse i kroppen.
Hva bør vi unngå i kostholdet for å lindre psoriasis-symptomene:
- Sitrusfrukter
- Sterke krydder
- Nattlysfamilie grønnsaker (poteter, tomater, paprika, aubergine, farget pepper, etc.)
- På grunn av høyt innhold av omega-6 fettsyrer, bør vi begrense inntaket av gresskarfrø, solsikkefrø og oljer laget av disse, samt oljer fra druefrø og maisolje
- Fet kjøtt (svin, storfekjøtt, gås, and)
- Mettede fettstoffer og trans fettstoffer
- Fet meieriprodukter (3,2% melk, gulost, blåmuggost, smeltet ost, fet cottage cheese, kremfløte)
- Fast food
- Søtsaker
- Instant-produkter, pulverbaserte supper og sauser
- Produkter med konserveringsmidler, smakstilsetninger og forbedringsmidler
- Kaffe, sjokolade, tobakk, alkohol
Og her er en liste over produkter som bør inkluderes i kostholdet:
- Fisk, spesielt sjømat, da den inneholder omega-3 fettsyrer som reduserer betennelse (laks, makrell, sild, helleflyndre, sardiner)
- Omega-3 fettsyrer finnes også i linfrø, chiafrø (spansk salvie), mandler, valnøtter, linfrøolje og rapsolje
- Øk inntaket av umettede fettsyrer, og det beste kilden til dette er linfrøolje
- Produkter som inneholder flerumettede fettsyrer, fukter huden innenfra, hjelper til med å opprettholde vannmolekyler i huden (forhindrer kløe)
- Det er viktig å opprettholde riktige proporsjoner mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer, da for høyt inntak av omega-6-rik mat kan forverre betennelsen i kroppen
- Grønnsaker og frukt rike på antioksidanter
- Vitamin D3 – mangel på denne vitaminen forverrer de autoimmune symptomene
- Hele kornprodukter: grovgryn som bokhvete, perlekorn, havregryn (havre, spelt, rug), fullkornspasta, fullkornsbrød, brunt ris og kli. På grunn av fiberinnholdet reduserer disse produktene CRP, som er en indikator på betennelse i kroppen.