Kosthold ved psoriasis – hva skal man spise for å roe ned betennelsen i kroppen

Som jeg nevnte tidligere, er psoriasis en autoimmun sykdom, og symptomene kan kun lindres. Faktorer som kan forverre sykdommens forløp er forskjellige infeksjoner, stress og skader. I tillegg til preparater som påføres eksternt på hudforandringene eller tas oralt, er kostholdet vårt svært viktig. Det bør være et kosthold som minimerer risikoen for betennelse i kroppen.

Hva bør vi unngå i kostholdet for å lindre psoriasis-symptomene:

  • Sitrusfrukter
  • Sterke krydder
  • Nattlysfamilie grønnsaker (poteter, tomater, paprika, aubergine, farget pepper, etc.)
  • På grunn av høyt innhold av omega-6 fettsyrer, bør vi begrense inntaket av gresskarfrø, solsikkefrø og oljer laget av disse, samt oljer fra druefrø og maisolje
  • Fet kjøtt (svin, storfekjøtt, gås, and)
  • Mettede fettstoffer og trans fettstoffer
  • Fet meieriprodukter (3,2% melk, gulost, blåmuggost, smeltet ost, fet cottage cheese, kremfløte)
  • Fast food
  • Søtsaker
  • Instant-produkter, pulverbaserte supper og sauser
  • Produkter med konserveringsmidler, smakstilsetninger og forbedringsmidler
  • Kaffe, sjokolade, tobakk, alkohol

Og her er en liste over produkter som bør inkluderes i kostholdet:

  • Fisk, spesielt sjømat, da den inneholder omega-3 fettsyrer som reduserer betennelse (laks, makrell, sild, helleflyndre, sardiner)
  • Omega-3 fettsyrer finnes også i linfrø, chiafrø (spansk salvie), mandler, valnøtter, linfrøolje og rapsolje
  • Øk inntaket av umettede fettsyrer, og det beste kilden til dette er linfrøolje
  • Produkter som inneholder flerumettede fettsyrer, fukter huden innenfra, hjelper til med å opprettholde vannmolekyler i huden (forhindrer kløe)
  • Det er viktig å opprettholde riktige proporsjoner mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer, da for høyt inntak av omega-6-rik mat kan forverre betennelsen i kroppen
  • Grønnsaker og frukt rike på antioksidanter
  • Vitamin D3 – mangel på denne vitaminen forverrer de autoimmune symptomene
  • Hele kornprodukter: grovgryn som bokhvete, perlekorn, havregryn (havre, spelt, rug), fullkornspasta, fullkornsbrød, brunt ris og kli. På grunn av fiberinnholdet reduserer disse produktene CRP, som er en indikator på betennelse i kroppen.
Share your love

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *